L’Auberson, Zwitserland

Camperplaats L’Auberson, Zwitserland

Wie in Zwitserland onderweg is weet dat de camperplaatsen er dun gezaaid zijn. Maar in het westen, het gebied van de Jura tegen Frankrijk aan, kom je toch wat gunstige uitzonderingen tegen. De keus valt op het dorp  L’Auberson, dat ligt tussen Yverdon (Zwitserland) en Pontarlier, vlak voor de Franse grens op een aangename hoogte van 1100 meter. Er is bij de rand van het dorp een mixed parking waar vier campers terecht kunnen; alle voorzieningen zijn aanwezig en de Franken blijven in de portemonnee. De aantrekkingskracht van L’Auberson zit in de unieke collectie muziekautomaten, dansorgels, speeldozen, orchestrions, bewegende poppen en wat al niet meer, die generaties lang zijn bijeengebracht door de familie Baud in het Musée Baud. De prachtige museumstukken werken bijna zonder uitzondering allemaal, en tijdens een rondleiding van een uurtje heb je zo’n vijftig mechanische voorstellingen gehad, soms compleet met bewegende landschappen.

Door de heuvels van L’Auberson loopt de nationale fietsroute nr. 7 (‘Jura Route’), een prachtige tocht die in 280 km voert van Basel naar Nyon (aan het meer van Genève). En dan ligt het dorp  ook nog eens aan de Via Francigena, een pelgrimsroute die loopt van Canterbury naar Rome en die in de Middeleeuwen druk werd gebruikt. Wie middenin het dorp vanaf de Grand Rue rechtsaf slaat (lopend of rijdend richting Frankrijk) en het bordje ‘Produits du terroir’ volgt, komt bij een verlaten onbemande zelfbedieningsschuur met onder andere heerlijke zelfgemaakte toffees. Het vertrouwen in de klant is er groot: geen contant geld op zak? Een berichtje achterlaten dat de aankoopprijs later zal worden overgemaakt kan ook.

Informatief
L’Auberson ligt 24 km van Yverdon-les-Bains en 17 km van Pontarlier (Frankrijk). De camperplaats is het gehele jaar geopend en biedt water, elektriciteit, afvoer grijswater en storten chemisch toilet. Verblijf is gratis. De CP ligt pal aan de weg, die vooral in de ochtend- en avondspits druk wordt gebruikt door Franse forenzen die in Zwitserland werken. Buiten de spits is er nauwelijks drukte. En de kerktoren is gelukkig ver weg. Informatie over het museum: www.museebaud.ch. Informatie over de Jura fietsroute of over een etappe van de Via Francigena: www.veloland.ch > Nationale Routen > Jura-Route, resp. www.kulturwege-schweiz.ch > Hauptrouten > ViaFrancigena.  De sitecode op Campercontact is 1105.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *