Engelandreis 6 – King Arthur was here

Tintagel – Padstow, 46 km

Gedurende ons bezoek aan Tintagel Castle mogen we camper gratis op de camping laten staan, maar dan niet aan de stroom, en niet op een officiële plek. We lopen naar Tintagel en volbrengen de wandeling en de klim naar de ruïnes die hoog op een vooruitspringende rots in de zee staan. Voor deze klim zijn stevige schoenen en een redelijke conditie wel handig. Er lopen ook vrij veel scholieren rond, onder andere uit Hongarije, die we met graagte fotograferen om de foto’s lekker levendig te maken.

Soms lees je beschrijvingen over Tintagel waarin met enig dedain geschreven wordt over de toeristische kermis die het dorp uitstraalt. En daar stoor ik me dan weer aan. Wat is er mis met gezellig toerisme? Er heerst een vrolijke sfeer en er zijn in ieder geval voldoende voorzieningen als parkeerplaatsen, wc’s en tentjes waar je eten en drinken kunt kopen. En je moet je eens voorstellen  waaróm Tintagel zo’n toeristisch oord is. Als je door de ruïnes wandelt, en je indenkt dat op deze onherbergzame winderige plek mensen in de vijfde eeuw een nederzetting hebben gebouwd – dat is toch bizar. Er zijn in Cornwall plekken waar palmen groeien, en dan ga je hier wonen? Dan moet je wel heel erg aan je veiligheid hechten, want afgezien van de defensieve kwaliteiten is het een rare plek om je huis te bouwen. Er kunnen wat schapen lopen, er is zoet water uit enkele bronnen (ook al zo apart, bronnen op zo’n hoge rots in zee) en in de diepte is een natuurlijke haven waardoor je de mogelijkheid hebt te vissen en handel te drijven. Dus het is te doen, maar het blijft een gekke plek, zo ruig en afgezonderd van het vasteland.

De ruïnes die nu de trekpleister vormen zijn de overblijfselen van het kasteel dat hier in de dertiende eeuw is gebouwd. Het verhaal gaat dat de legendarische Koning Arthur hier is verwekt en geboren. In 1469 is dat geboekstaafd in ‘La Morte d’Arthur’ door Sir Thomas Malory, een verhaal dat opnieuw is uitgegeven in 1816 en razend populair werd onder schrijvers en andere kunstenaars, die zich graag lieten inspireren door plaatsen die in het boek werden beschreven, waaronder dus ook Tintagel. Die populariteit weerspiegelde zich in het groeiende Victoriaanse toerisme. Dus het is een verhaal met heel veel lagen: Arthur leefde volgens de Keltische legendes waarschijnlijk in de zesde eeuw, Malory beschreef hem in de vijftiende eeuw, in de negentiende eeuw was er een revival van het Arthur-verhaal en nu, in de eenentwintigste eeuw kijk je er in Tintagel naar door een bril van 200 jaar beeldende kunst, literatuur, geschiedschrijving, archeologie en toerisme.

Terug in het dorp bezoeken we enkele winkeltjes en scoor ik een koelkastmagneetje. Ik heb achtereenvolgens geen kalender, keramiek, honingproducten, organic icecream en Cornish pasty  gekocht. Van lopen word je moe, maar het weerstaan van kopenkopenkopen kost mij ook best veel energie. Gelukkig heb ik geen behoefte aan ridderspeelgoed, borduurpakketten, replica sleutelbossen, ingelijste prenten en foto’s, fantasy-spullen of Engelse vlaggetjes, dus die energie blijft binnen.

Circa tien kilometer noordelijk van Tintagel ligt het dorp Boscastle in een diepe kloof aan zee. Er is een grote parkeerplaats, en helemaal achteraan blijkt een strook gereserveerd te zijn voor campers. Boscastle is in augustus 2004 deels verwoest door enorme vloedgolven vanuit de rivier Valency, die vijf uur hevige regenval in de hoger gelegen gebieden niet kon verstouwen. Gebouwen werden verwoest, 1000 bomen ontworteld en zo’n 100 auto’s spoelden de zee in. Wonder boven wonder vielen er geen doden. In het bezoekerscentrum van National Trust draait een video met spectaculaire beelden van de overstroming en helikopterreddingsacties  en er is een fototentoonstelling.

Tijdens ons bezoek is het laag water en liggen de boten die niet zijn uitgevaren op het droge. Het is al met al een schilderachtige plek, we zijn blij dat we de tip van eergisteren van de vrouw in Langstone Manor  hebben opgevolgd.

Morgen willen we Padstow bekijken, en als overnachtingsplek in de buurt kiezen we – suggestie van Mike Bisschops – voor Padstow Touring Park. We bellen even voor de zekerheid om een plekje te reserveren voor het geval we te laat aankomen, maar “No problem, dear”, de receptie is nog wel even open. We komen ruim op tijd, en de hartelijke receptioniste wijst ons onvermoeibaar op de plattegrond hoe alles hier in elkaar zit. Het is een prima camping, met prachtig uitzicht op de omringende heuvels.

Padstow ligt op loopafstand, maar blijkbaar is ons ietwat vermoeide tempo behoorlijk laag, want na bijna 20 minuten wandelen op het public footpath dwars door de velden hebben we wel de Tesco bereikt, maar dat is pas op de helft richting centrum. Niks kwartiertje lopen. We doen wat rugzak-boodschappen en maken de landelijke tippel weer terug.

Voorzieningen Padstow Touring Park

Keurige, strakke camping met ruime plaatsen. Servicen gaat prima, het sanitair is awardwinning, en dat merk je. Verwarmde toiletgebouwen, planten om de boel sfeervol te maken, een hele batterij aan haarföhns, en ruime indoor afwasplaatsen, dus ook lekker warm. Free wifi. Wij betaalden € 27,79.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *