De koffie is (bijna) klaar

Hoe zetten we koffie aan boord van de camper? Persoonlijke voorkeur speelt een rol, maar ook de gezondheid kan een afweging zijn. De verschillende methodes komen hier aan bod, waarbij we natuurlijk letten op het stroomverbruik.

Bij een kleine rondvraag onder camperaars blijkt een krappe meerderheid het te houden bij de klassieke manier: gemalen koffie in een papieren filter, en zelf kokend water opgieten. Op nummer twee van populairste manier van koffiedrinken staat instantkoffie, door de echte koffiefanaat vaak veroordeeld als minderwaardig want ‘oplos is toch geen koffie’. Beide methodes vergen nauwelijks voorzieningen en dus ook weinig ruimte aan boord, en hebben misschien daarom wel de voorkeur.

Fornuis

De percolatormethode, ofwel het bekende Italiaanse espresso-potje, is de meest ruimtebesparende manier van koffiezetten. En misschien ook wel de meest ultieme manier van koffiebeleving. Er zijn talloze maten, de 9-kops kost rond de 15 euro. De cafetière, een kan met een metalen zeef, kan qua ruimte wedijveren met de percolatormethode. Hier wordt de koffie zonder extra waterdruk gezet maar is zo’n vier minuten ‘trekken’ in water dat net van de kook af is voldoende. Een kan voor een liter is er voor 12 euro.

Elektrisch 230V

Bij een kampeerwinkel staan heel wat koffiezetters op een rij die stroom nodig hebben. De grootste 10-kops filtermachine van Tristar (37 euro) loopt bijna overal het allerbest. Een verkoper weet ook wel waarom: het apparaat vangt de koffie op in een thermoskan, dus wie ’s ochtends een volle pot zet heeft ook meteen genoeg voor onderweg. Stroomverbruik is 800 W, wat prima gaat met een externe 4A-stroomaansluiting. Met zijn hoogte van 31 cm is het alleen lastig opbergen. Het kleine tweekopsbroertje van de grote Tristar (350 W, 18 euro) kan je met zijn 20 cm wel makkelijk in een kastje kwijt. Beide apparaten werken met een afwasbaar filter. De percolator (voor espresso) bestaat ook als elektrisch apparaat, o.a. van Bialetti. De teapottery.nl verkoopt er eentje voor 6 kopjes, met 75 cm snoer (480 W, 50 euro)

Senseo

Senseo mee – geen goed idee? Nou, inderdaad, het apparaat is met z’n 1400 tot 1600 W meestal niet geschikt – afgezien van de ruimte die het inneemt. Maar er zijn diverse bedrijven die een omgebouwde variant aanbieden die 700 W gebruikt, zoals campeo.nl. Vanaf 119 euro, de Philips garantie wordt overgenomen door het ombouwende bedrijf.

Elektrisch 12V

Kleine koffiezettertjes genoeg in dit segment. Maar er is er ééntje die toch wel uniek is: de espressomachine van het Italiaanse merk Techimpex. Met een pompdruk van 15 bar en watertemperatuur van 90 graden het ideale uitgangspunt voor een schuimende espresso. En een heel campervriendelijk formaat (HxBxL 320x155x135mm), zowel staand als hangend te plaatsen. Stroomverbruik: 350 W. Het apparaat wordt aangeboden voor 199 euro. Importeur Technautic rekent voor dit ‘Italiaanse design’ een levertijd van twee maanden. De machine werkt met koffiepads. Let er wel op dat er mogelijk een speciale 12 V aansluiting voor 350 W moet worden aangelegd.

Hoe (on)gezond?

Mensen die op hun cholesterol letten moeten in de gaten houden dat koffie bepaalde vetstoffen bevat (zoals cafestol) die cholesterolverhogend kunnen werken. Bij koffiezetten met een papieren filter of met pads wordt een groot deel van deze stoffen eruit gehaald, maar dat is niet het geval bij de percolator of de cafetière. Volgens cijfers van de Wageningen Universiteit bevat een kop filterkoffie 0,1 mg cafestol, oploskoffie 0,2 mg, een kopje espresso (percolator) 2,0, een kop cafetière 2,6. Turkse koffie (wordt langdurig gekookt) spant de kroon met 4,2 mg.

Een gedachte over “De koffie is (bijna) klaar

  1. Heel leuk om te lezen. Wij hebben een Handpresso, ideaal zonder stroom te gebruiken. Een heerlijke espresso zetten in een hand om draai. Aan te bevelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *