Grand Tour 007: naar het dal met de 72 watervallen

Vanuit Wallis rijden we over de Grimselpas naar Berner Oberland. Onderweg zien we zowel het dieseltje als de stoomtrein van de DFB, Dampfbahn Furka Bergstrecke, die in de zomer tussen Oberwald en Realp v.v. rijden. Bovenop de pas zijn twee camperplekken. Die bij Hotel Grimselblick is afgelegen en kost CHF 20, maar dan heb je een waanzinnig unieke plek én water en stroom. Even verderop bij Hotel Alpenrösli is ook een camperplek, kost CHF 10, zonder voorzieningen en iets minder uniek – maar wel op een parkeerplaats, dat kan prettig zijn.

In Lauterbrunnen (what’s in a name), in het dal met de 72 watervallen, gaan we naar Camping Jungfrau. Mooie camping, prachtig sanitairgebouw met automatische schuifdeuren en licht en radio (DAB Swiss pop) die werken op een bewegingssensor. Vanuit de camper hebben we uitzicht op de Staubachfall, die maar liefst 297 m hoog is. Je kunt via een een pad en een tunnel (en géén kassa) tot achter/naast de waterval komen, dus dat doen we.

Het is geen zware klim, maar omdat het pad nat en glad is nat door spetterend water, zijn stevige wandelschoenen wel slim. (Hoewel, niet zwaar, je moet wel een klein beetje fit zijn. Ik zag een Indiase toerist om de tien meter een puffertje nemen. Maar toeristen uit India en Arabische landen schijnen niet zulke wandelaars te zijn, hebben we later gehoord van een Zwitserse gids.)

En o ja, die watervallen: het zijn er alleen 72 in het voorjaar, als de sneeuw smelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *