Tanken met PIN: te veel afgeschreven?

Een bezoeker van metdecamper.nl keek onlangs raar op toen hij zijn banksaldo checkte, direct na het tanken bij een Franse supermarkt. Het bedrag van de tankbeurt leek ineens een stuk hoger dan wat er op het PIN-bonnetje stond vermeld. Hij mailde ons of wij misschien wisten hoe dat kon.  Dat wisten we niet, maar we gingen te rade bij Equens, het bedrijf dat alle Nederlandse PIN-betalingen verwerkt.

Bij een onbemand tankstation, waar je met je bankpas kan betalen, is het vooraf niet duidelijk voor welk bedrag iemand wil tanken. Daarom wordt er eerst een standaard bedrag ter goedkeuring aangevraagd bij de bank van de pashouder. Equens noemt dit pre-autorisatie, een soort reservering van het saldo. Het bedrag wordt niet afgeschreven. Het standaard bedrag waarop goedkeuring wordt gevraagd kan per land verschillen, maar ook per bank (van de pomphouder). Meestal ligt het bedrag tussen de 130 en 150 euro. Maar ook hogere bedragen komen voor. Staat er voldoende saldo op de rekening van de pashouder (of is er voldoende limiet op de creditcard) dat kan er maximaal voor dit bedrag worden getankt. Of voor een lager bedrag wanneer er minder saldo op de rekening van de pashouder staat. Is de tankbeurt klaar, dan geeft de betaalautomaat van de pomp het feitelijke bedrag waarvoor is getankt aan de bank van de pashouder door. Op dat moment komt het standaard bedrag dat eerder is goedgekeurd te vervallen. De dag erna ontvangt de bank van de pashouder nogmaals ter bevestiging een bericht van het getankte bedrag. Dan wordt de transactie ook definitief geboekt.

Het komt soms voor dat er is mis gaat in dit proces waardoor de bank van de pashouder geen bericht ontvangt van het getankte bedrag. In zo’n geval blijft het gestandaardiseerde bedrag, de pre-autorisatie een periode staan omdat het daadwerkelijk getankte bedrag alsnog bij de bank van de pashouder kan binnenkomen. Gebeurt dat niet binnen een bepaalde termijn, dan wordt de pre-autorisatie teruggedraaid en kan de pashouder weer beschikken over het bedrag dat was gereserveerd in het saldo. In een dergelijk (uitzonderlijk) geval is dan niet voor de brandstof betaad. Maar, aldus Equens, dat komt eigenlijk niet voor. Tja, spelen in een loterij is misschien wel kansrijker…

2 gedachten over “Tanken met PIN: te veel afgeschreven?

  1. Vroeger hadden ze van die rits-rats apparaatjes voor je creditcard. Die briefjes konden echt kwijtraken. Heeft ons een keer bijna 200 gulden gescheeld op een vakantie in Frankrijk!

  2. Heb vorig jaar op twee plaatsen bij onbemande pompen langs route du soleil getankt. Beide keren was er €200 afgeschreven. Werkelijke bedragen waren rond de €60 per tankbeurt. Na ongeveer 14 dagen werd het teveel betaalde bedrag teruggestort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *