Zweden zoals het bedoeld is

Gisteren hebben we de Coop supermarkt in Landskrona met een haastig bezoekje vereerd, maar vandaag trekken we er ruim de tijd voor uit. Want een volk leer je immers goed kennen door te zien wat er zoal gegeten wordt? Ha, nou, eigenlijk vinden we het gewoon zelf erg leuk. Het is zondag en niet druk, en alle straatjes die we willen zien, kunnen we rustig doorkruisen. Dat van dat knäckebröd, dat klopt. En gehaktballetjes worden ook in overvloed aangeboden. Verder kunnen we concluderen dat Zweden van snoep houden, en van nootjes en ijs. Wijn is niet te koop in een gewone supermarkt, alleen een paar alcoholvrije varianten. En het bier heeft een laag alcoholpercentage, het komt niet boven de 3,5% uit. Dat geldt ook voor bekende merken als Heineken en Tuborg.

We rijden via provinciale wegen richting Älmhult, de stad waar ooit de eerste Ikea het levenslicht zag. Onderweg regent het behoorlijk, maar tussen de regenvlagen door zien we Zweden zoals het bedoeld is: wuivende graanvelden met korenbloemen, roodgeschilderde houten boerderijtjes met witte raamkozijnen, meren en bossen. En gezinnen in regenpakken die het weer trotseren en gewoon gezellig samen wandelen. Het schijnt dat Zweden zich niks aantrekken van het weer – als ze zouden moeten wachten tot het lekker is buiten, zouden ze het grootste deel van de tijd binnen zitten. Ze kleden zich goed aan, en pakken dapper hun dagelijkse portie buitenlucht.

In Zweden mag je met je camper overnachten op parkeerplaatsen, tenzij er uitdrukkelijk staat dat het niet mag. We overwegen om weer een nacht op een Ikea-parkeerplaats door te brengen, maar kiezen voor vannacht toch voor een mooie camping in het groen. Het is wel weer fijn om allerlei voorzieningen te hebben. Sjöstugans Camping ligt op ongeveer 2 km afstand van het Ikea-museum, waar we morgen een rondleiding volgen. We krijgen een prachtig plekje vanwaaraf we net het Möckelnmeer kunnen zien.

We hebben nog even tijd voor de winkels sluiten en nemen een kijkje bij Ikea Fynd, dat is een soort outlet waar producten die uit het assortiment zijn (of dat nooit bereikt hebben) of kleine schoonheidsfoutjes hebben, met niet-kinderachtige kortingen worden aangeboden. We worden heel hebberig, maar weten ons te beheersen en kopen géén schaaltjes met aardbeienmotief, en ook geen kussenhoezen en wijnglazen. Maar wel een dekbedovertrek en geurkaarsjes. En de bekende blauwe Ikeatas, maar dan heel klein. Die is vast heel handig voor in de camper, bezweren we elkaar.

Het avondwandelingetje over de camping bevestigt onze keus: het is hier schitterend. En heel Zweeds.

Vandaag gereden: 160 km

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *