Rechtsomkeert bij Gränna

Ons Zweedse programma eindigt vandaag, helaas. Heerlijk land, hier zouden we veel langer willen blijven. Maar Planningen kunnen dwingend zijn, dus maken we de camper reisklaar en verlaten de Gränna-camping. We passeren voor de laatste keer de rotonde met de luchtballon – ach, die arme avonturier Andrée met zijn mislukte Noordpoolqueeste – en zetten via de E4 koers naar het zuiden, naar Malmö.

Onderweg doen we voor het eerst een Lidl aan voor wat boodschappen: zie je wel, ook in Zweden kun je best betaalbare groente en fruit kopen, het scheelt gewoon de helft met andere supermarkten. (Behalve dan de Zweedse aardbeien, die zijn uitermate duur en ook nog eens gerantsoeneerd op vier doosjes per gezin… per gezin! Het staat er echt.)

Een eindje voor Ljungby lunchen we op de parkeerplaats van Laganlanden Älgpark, een elandenpark waar vier elanden achter een omheining wat liggen te suffen en toeristen geacht worden Zweedse souvenirs aan te schaffen. Gehoorzaam kopen wij een paar elandensokken, maar de geweien en huiden laten we toch maar voor wat ze zijn.

Het weer betrekt en bij de volgende stop kiezen we vanwege de stromende regen voor een binnenactiviteit, namelijk een bezoekje aan een gigagroot shoppingcenter, Centersyd in Löddeköping, een stukje voor Malmö. Het is ‘slut spurt’ van de sale, en we scoren heel goedkope nieuwe theedoeken voor de camper, met bloemetjes. Jammer dat we ze eerst moeten wassen, want ze kleuren zo mooi bij de bank.

De camperplek in Lomma die we op het oog hadden is vol, maar omdat we nu inmiddels enigszins geroutineerde Zwedengangers zijn geworden, besluiten we op zoek te gaan naar een geschikte parkeerplaats. Je mag hier immers op heel veel plaatsen overnachten, tenzij er uitdrukkelijk staat dat het niet mag. En op het terrein van een boer of zo moet je natuurlijk om toestemming vragen. We vinden een parkeerterrein vlakbij een jachthaven. Verhard, in de bebouwde kom, prima dus. In de verte is door de regenachtige nevels vaag de Öresundbrug naar Kopenhagen te zien – die pakken we morgen!

Vandaag gereden: 334 km

Een gedachte over “Rechtsomkeert bij Gränna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *