Combinatie van hygge en bloeddorst: boogschieten

Rikke en Lars Iversen in Haderslev hebben een bedrijf dat Pamhule heet. Pamhule organiseert onder meer 3D boogschieten, en dat is wat wij gaan leren vandaag. Dat 3D slaat op de doelwitten waar je je pijlen in moet boren: levensechte dierenmodellen van een stevig soort schuimrubber. Eerst krijgen we een basisinstructie over het hanteren van pijl en boog en oefenen we met een schietschijf, en dan lopen we met een groep een heel parcours over het terrein.

Onderweg kom je allemaal dieren tegen, die je van een niet al te grote afstand moet zien te raken, liefst op een dodelijke plek. Hoe dichter bij hart en longen, hoe meer punten je krijgt. Het klinkt misschien allemaal vrij cru, maar het blijkt verrassend leuk. ‘Hygge’ vinden de Denen het zelfs. Je bent gezellig sociaal in een groepje bezig, geniet van de natuur, en bij elk nieuw beest moet je je heel erg goed concentreren voordat je weer wat kan relaxen.

De moeilijkheidsgraad varieert. Een liggende krokodil is lastiger te raken dan een rechtopstaande bizon. En het bewegende zwijntje (op rails) is helemaal een uitdaging. Hiermee vergeleken is een schietschijf maar saai.

Het is een combinatie van kracht, techniek, een vaste hand en concentratie. Omdat het voor iedereen de eerste keer is, zijn we als groep aan elkaar gewaagd en worden er bewonderende kreten geslaakt bij een goed schot, en meelevende aah’s als de pijl over het beest heen een eind weg schiet.

Haderslev is een enorm uitgestrekte gemeente, terwijl het stadje zelf niet zo groot is. Maar wel de moeite waard. We kunnen de camper gratis parkeren op de Hertug Hans Plads en lopen de 200 m naar het historische centrum met zijn winkelstraatjes en een mooi plein met terrasjes.

Aabenraa (spreek uit Oobenroo) is het volgende stadje op ons programma. We checken in op camping Fjordlyst en fietsen de 2 km naar het centrum, over een prachtig fietspad langs het strand. Er is een grote camperplek bij de haven, waar je zo uit je camper het strand opstapt. Niet verkeerd. We eten een hapje bij restaurant Under Sejlet, dat inderdaad onder een gigantisch zeil verscholen ligt, en genieten van het zonnige uitzicht op het fjord.

Voorafgaand aan het diner hebben we een ontmoeting met Gerda Bouma, die verantwoordelijk is voor de toeristische marketing van Zuid-Jutland. Zoals haar naam al doet vermoeden is Gerda Nederlandse, en dat geeft ons de mogelijkheid om haar totaal schaamteloos, niet gehinderd door taalbarrières of voorzichtige beleefdheid, uit te horen over de Deense volksaard. Zoals zij die ervaart, natuurlijk.

De Deense samenleving is inderdaad volkomen doordrongen van hygge, de Deense vorm van gezelligheid. Ons valt op dat overal kaarsen branden, tot aan de wc’s aan toe, ook al is het zomer, zijn de dagen hier in het noorden extra lang en schijnt de zon soms fel naar binnen. Dat valt haar dan niet eens mee op. Hygge is heilig, dat weet ze wel. In het weekend gaan de Deense gezinnen samen leuke dingen doen, en dan wordt er zo min mogelijk gewerkt. Op zaterdag gaan de winkels vaak al om 14.00 uur dicht, vanwege hygge, voor zowel personeel als klanten. Gelukkig voor ons hebben de supermarkten wel ruime openingstijden, ook op zondag. De mensen houden strak vast aan een  37-urige werkweek. Blijkbaar is 37 uur voldoende, want het land lijkt in onze ogen welvarend en goed georganiseerd.

Keerzijde van al die hygge is dat Denen niet heel erg openstaan voor buitenstaanders. (Staat ook op pag. 63 van ons Hygge-handboek.) Gerda’s ervaring is dat ze als buitenlander tien minuten lang interessant was, en daarna gingen de Denen weer onderling Deens praten, en zat zij er maar bij. Ze heeft als een razende de taal geleerd, kon binnen twee maanden op haar werk al telefoontjes afhandelen, en liet zich op sociaal gebied niet uit het veld slaan. Als ik zeg dat het me opvalt dat iedereen comfortabele kleren en schoenen draagt, kijkt ze naar haar fluorescerend roze sneakers. O ja? Zo Deens is ze dus al geworden.

Vandaag gereden: 62 km

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *