Bretagne: streepjes, crêpes en menhirs

Natuurlijk is Bretagne meer dan Bretonse strepen, crêpes en menhirs. En het leuke is: we gaan het allemaal zien! We hebben ons braaf voorbereid met de NKC camperroute ‘Wilde kust, woest verleden’, een overvloed aan online informatie en reisgidsen uit de bieb. Bij de papieren camperbibliotheek hebben we ook onze nieuwe rugpijnbijbel gevoegd: Rugpijn, hernia en spit van Jan Willem Elkhuizen en Menno Ipenburg. Het lijkt misschien een wat vreemde eend in de bijt, maar allebei hebben we dezelfde zwakke plek, onze rug, en gewapend met de informatie uit dit boek hopen we er tijdens het camperen geen last van te hebben. Bol stuurt het voor 20 euro naar je toe (incl. verzendkosten). De auteurs zijn respectievelijk bewegingswetenschapper en orthopedisch chirurg, én beiden ervaringsdeskundigen – ze kunnen zich allebei hun eerste spitaanval nog levendig voor de geest halen. In dit boek leggen de schrijvers uit dat spit een soort voorstadium kan zijn van hernia en hoe het precies zit met je wervels en tussenwervelschijven. Een tussenwervelschijf, discus, is een ingenieus geheel van een stroperige kern van water en eiwitten met daaromheen een ring van twintig lamellen, die ieder bestaan uit duizenden sterke vezeltjes. Die vezeltjes kun je zien als een soort kruisbanden, net als in je knie, en die kunnen kapot door overbelasting (ook net als in je knie). Als de vezeltjes scheuren, kan de inhoud van de kern tussen de lamellen terecht komen. En laten daar nou ook allemaal zenuwen zitten… pijnlijk dus. Bij spit zit de lekkage nog binnen de lamellen, maar bij hernia puilt de kern buiten de discus.
Nou ja, een ingewikkeld verhaal, maar waar het op neerkomt is dat wanneer ‘het in je rug schiet’, er sprake is van toch wel serieuze weefselschade. In het boek wordt met tekeningen en foto’s van 3D-geprinte wervelmodellen het hoe, wat, waar en waarom van deze schade en de pijn precies uitgelegd. Het maakt je erg gemotiveerd om ook de hoofdstukken Preventie en Oefenen nauwgezet door te nemen.

Preventietips voor camperaars:

  • Pas de zithouding in de camper aan. Stel de rugleuning van de voorstoel zodanig in dat de hele rug, en vooral de onderrug, goed wordt ondersteund. Is er geen instelbare lendensteun? Gebruik dan een ‘oefenrol’. Je kunt je eigen oefenrol maken door een stuk van een kunststof zwemslurf te snijden en deze in de lengte op de gewenste dikte te snijden (bij Decathlon heet-ie ‘schuimrubberen noodle’).
  • Doe voorzichtig na een lange rit. De rug is dan kwetsbaar. Stap voorzichtig uit, wandel een stukje en doe wat strekoefeningen. Beter is om niet te lang achter elkaar te rijden en tijdens het rijden de rug regelmatig hol te maken.
  • Neem lichaamssignalen serieus. Vermoeidheid of pijn in de rug bij bepaalde activiteiten? Neem even pauze of stop helemaal. Pijn bij het opstaan kan wijzen op een beschadigde discus.
  • Niet bukken, maar knielen. Vermijd bukken, kniel in plaats daarvan op één been en houd de rug recht. Op die manier kun je spullen oppakken of werkzaamheden bij de grond uitvoeren zonder je rug te veel te belasten.
  • Slapen: als je op je zij slaapt kan een langwerpig bodykussen zorgen voor een stabiele houding zonder spanningen in nek, schouders en rug.
  • Veel bewegen: wandelen, fietsen en zwemmen. Zet het stuur op de fiets lekker hoog, zodat de rug en nek recht blijven.
  • Til verstandig: houd de last dicht bij de borst en houd de rug recht.
  • Houd de rug recht en hol als je opstaat vanuit je (camping)stoel. Zoek met je handen steun aan de leuningen of zet ze op de knieën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *