Tijd voor een klantenpasje

De etappe van vandaag is kort, dus als een stel puppy’s volgen we elke ingeving die we krijgen. Ons eerste uitje is een uitgebreid bezoek aan de Intermarché supermarkt in Pont à Marcq, waar we ons zeer loyale klanten tonen door een eigen klantenpas te laten maken en mee te doen aan een spaarsysteem voor gekleurde duralex-glaasjes (lukt natuurlijk nooit).

Onderweg over binnendoorwegen genieten we van het prachtige landschap: licht glooiende heuvels, fris lentegroen en koolzaadvelden zó fel geel dat je je ogen bijna moet dichtknijpen. Zo nu en dan, nou ja, eigenlijk beklemmend vaak, passeren we begraafplaatsen van geallieerde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog – dat deze rustige en lieflijke omgeving toneel is geweest van zo veel ellende is vandaag moeilijk voor te stellen.

In Doullens breken we de eerste baguette van deze reis aan, maar daaraan voorafgaand lopen we wat door het stadje aan de hand van een Nederlandstalig A5-je van het office du tourisme. De Sint Pieterskerk (zo staat het er echt) dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw, maar is tijdens de Franse revolutie grotendeels verwoest. Het is nu een monument, en voornamelijk in gebruik als heel grote duiventil. We willen ook nog naar de zaal van het Enig Bevel in het stadhuis waar in 1918 een akkoord werd gesloten tussen de Fransen en Britten om het Duitse offensief tegen te houden. De Franse soldaten kwamen zodoende onder Brits bevel, en blijkbaar was dit zo’n goed idee, dat het ‘doorslaggevend was voor de uitkomst van de oorlog’. Maar het is inmiddels lunchtijd, dus alles is dicht: musea, winkels en dus ook het stadhuis.

We overnachten voor het ACSI-laagseizoentarief op camping Sainte-Claire in Neufchâtel-en-Bray. Héél netjes is het, met overal briefjes wat je moet doen als er zich aardverschuivingen of overstromingen voordoen. Hm.

Vandaag gereden: 201 km

Eén reactie op “Tijd voor een klantenpasje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *