Decor voor een film, maar dan echt

Zes Meteora-kloosters op één dag? Laten we dat maar niet doen. We maken een keuze. Als selectiecriterium hanteren we de sterrenkwalificatie van de Michelingids en verder willen we de berg die in de James Bondfilm ‘For your eyes only’ (1981) heeft gefigureerd nader bekijken. We houden drie kloosters over: Varlaam, Great Meteoron (allebei twee sterren) en the Holy Trinity (Agia Trias). Die laatste is overigens alleen als achtergronddecor gebruikt, want de monniken hadden geen trek in een Bondfilm, vertelt Giorgios. De Bondcrew heeft vlak naast de rots een eigen rots gebouwd van hout en klei, en daar de stunts gedaan. Roger Moore (die erom bekend stond geen enkele stunt zelf te doen) is wel voor de opnames in Kastraki geweest.

We krijgen van Sophia een plattegrond van Meteora waarmee zelfs topografisch uitgedaagden als ik mee uit de voeten kunnen en gaan – zoals Giorgios adviseert – gewoon op pad met de camper. “De weg is goed, en er is overal voldoende parkeerruimte”, stelt hij ons gerust.

Hij geeft gelijk, de camper is uitermate comfortabel voor deze trip. Je hoeft niet in de lange rij voor de openbare wc’s en de koele drankjes gaan na iedere klim en afdaling sissend naar binnen.

De rotsen zijn een geologisch fenomeen, staat in de folders. Door erosie is het zachte gesteente verdwenen en zijn de harde, honderden meters hoge rotsen blijven staan. De ontoegankelijke bergen oefenden een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op mensen die graag kloosters oprichtten op speciale plekken. De monniken, bezoekers en goederen werden in het verleden in grote netten omhoog gehesen. Tegenwoordig zijn overal trappen uitgehakt en gebouwd voor de toeristen, en zijn hier en daar kabelbaantjes aangelegd voor het vervoer van goederen en eigen mensen.

Ons eerste klooster is Varlaam uit 1517. Van een afstandje is het al fenomenaal, en veel mensen maken een fotostop langs de weg.

Je moet decent gekleed zijn voor de kloosters. Mannen moeten een lange broek aan en een shirt met (korte) mouwen en vrouwen mogen geen broek aan, maar een rok over de knie en bovenkleding met mouwen. Het is warm vandaag, en de minderheid mannen met korte broek wordt gedoogd. Bij de vrouwen is daarvan geen sprake: voor hen hangen wikkelrokken en sjaals bij de kassa’s, zodat ze zich netjes kunnen bedekken met de geleende kleding.

Varlaam is sfeervol, de monniken maken het zichzelf bepaald gezellig met bloemen en kunst. Voor de bezoekers is er een museum en een winkeltje.

En ook gelegenheid om kaarsjes op te steken.

Vanuit Varlaam heb je mooi uitzicht op het volgende klooster, Great Meteoron.

Great Meteoron stamt oorspronkelijk uit 1382 en is het grootste klooster van de zes. Je mag niet overal fotograferen, maar er blijft genoeg over. In de toegangsgang is een tentoonstelling over WOII, over heldhaftige Grieken, snode nazi’s en vuige fascisten.

Het klooster zelf is mooi, maar het uitzicht ook.

Op weg naar ons derde klooster stoppen we nog even om Varlaam en Great Meteoron samen te fotograferen.

Ons derde klooster is Agia Trias uit de 15e eeuw, het klooster van de Heilige Drie-eenheid. Daar is de Bondfilm opgenomen. Je moet vanaf de weg diep afdalen en sterk omhoogklimmen, deze krijg je niet voor niets. Maar hij is dan ook de spectaculairste van allemaal.

In de film is er sprake van een mand, hier hangt nu een net. Nog enger. Bij de kassa reageert de medewerker heel stuurs als we de film ter sprake brengen, hij wil er niets van weten. Maar later bij ons vertrek krijgen we ieder een brokje loukoumi, Turks fruit, maar dan Grieks. Het is ons alweer vergeven.

Het is een klein klooster, met, net als de andere, een eigen kattenfamilie. En ook weer waanzinnig uitzicht.

Op de terugweg maken we nog een laatste foto van het klooster Agios Nikolaos dat in de middag gesloten is. En we komen klem te staan tussen de schapen, maar dat is wat je noemt pittoresk.

We doen boodschappen bij de Lidl in Kalambaka, wat erg makkelijk is omdat de meeste producten meertalig zijn. De Griekse kaas is grotendeels van geit en schaap, de koeienkaas is Nederlands: Gouda, Maaslander, Edammer. We gaan natuurlijk voor het schaap, zeker na vanmiddag. Hoewel de btw in Griekenland schrikbarend hoog is, 13 % en 24 %, vallen de prijzen wel mee.

Vandaag gereden: 20 km

2 gedachten over “Decor voor een film, maar dan echt

  1. Toen ik vorig jaar in Griekenland was schrok ik ook erg van de hoge btw. De kabelwagentjes tussen de kloosters zien er eng uit zeg.

    Groet,
    Bas

    • Hallo Bas, leuk dat je een reactie stuurt. Maarre… er zijn geen kabelbaantjes tussen de kloosters hoor! Die baantjes zijn er alleen bij sommige kloosters om vanaf de weg goederen te transporteren. Of misschien voor hele hoge vips in het religieuze circuit. Jij en ik, we moeten lopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *