Zwitserse maakindustrie: nóg een keer

Vorig jaar augustus deden we een rondje Zwitserse maakindustrie in midden Zwitserland, waarbij we bedrijven bezochten die internationaal bekende producten maken – én die open staan voor toeristisch bezoek. We vonden de bezoekjes verrassend leuk en interessant, dus dachten we: we gaan gewoon in de herhaling. Dit keer gaan we voor chocola (Cailler), kaas (Gruyère), voeding in het algemeen (Nestlé), kabelbanen (Garaventa)en fytotherapeutische middelen (A. Vogel). Onze bezoekjes van vorig jaar vind je hier.

We rijden rustig in drie dagen naar Zwitserland. Onze eerste overnachting, na 299 km, is in het Belgische Han-sur-Lesse, bekend van de grotten. Het grottencomplex is een van de grootste van Europa, en een bezoek is absoluut de moeite waard, maar wij zijn niet zo lang geleden nog in de grotten geweest dus we laten ze vandaag voor wat ze zijn. Wat we wel doen: we lopen van de camperplaats (12 euro, alle voorzieningen) in vijf minuten naar de hoofdstraat van Han, waar het wemelt van de terrasjes. Han ligt 5 km van Rochefort vandaan, waar het trappistenbier Rochefort gebrouwen wordt, dus genieten van een trappistje en een frietje is eigenlijk wel een must op deze locatie. Een erg lekkere must.

De volgende dag is ons reisdoel camping l’Hermitage in Plombières-les-Bains, op een afstand van 338 km, waar we overnachten voor het ACSI-tarief van 13 euro (plus 1 euro toeristenbelasting). Prima camping, lekker rustig, genderneutraal sanitair en met alle voorzieningen voor campers.

Op dag drie speuren we fanatiek naar een bakkertje om Frans stokbrood te kopen, maar in veel dorpjes heeft de boulanger het al opgegeven. Maar dan is er een prettige verrassing in het plaatsje Joncherey, waar we een boulangerie in de stijl van een Route 66 diner ontdekken. Waar andere bakkers een broodautomaat neerzetten, heeft de familie Robin zich niet laten kisten en een vrolijke horecagelegenheid van hun bakkerij gemaakt. En het brood en croissantjes? Verrukkelijk!

We rijden ten zuiden van Belfort langs het Franse Delle via de N1019 Zwitserland in waar de weg overgaat in de ‘Transjurane’, de A16 (30 jaar bouwtijd, 6,5 miljard (!) Frank, 85 km). Voor dat geld moet je wel een bijzondere weg hebben, en dat klopt: de weg bestaat grotendeels uit tunnels (en hij rijdt lekker vlot).

Na 282 km arriveren we op de camperplaats in Charmey, waar we twee nachten zullen verblijven. Charmey ligt vlakbij Broc en Gruyères, waar we morgen heengaan. De CP is op de parkeerplaats van de kabelbaan, die momenteel helaas alleen in het weekend gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *