Camperen bij de brouwer: ‘Bier ohne Bullshit’

Meer dan 1400 brouwerijen heeft Duitsland, en daarvan zijn er 626 in Bayern (Beieren) gevestigd. Bayern, bekend van de Oktoberfeesten (die overigens al in september beginnen), waar het bier alleen in literglazen getapt wordt. Nou vinden wij dat een beetje veel van het goede, maar zo nu een dan een bijzonder biertje weten we wel op waarde te schatten.

Een deel van de brouwerijen heeft ook een restaurant, of een hotel, of zelf een camperplaats. En dat laatste spreekt ons natuurlijk erg aan: want hoe comfortabel is het niet om een vers tapbiertje te drinken en dan niet meer te hoeven rijden? Op de website Braugasthöfe staat het overzicht, als je bij zoekcriteria Wohnmobil aanvinkt komen er 29 brouwerijen in beeld. Op uitnodiging van de toerismebureaus van Baden-Württemberg en Bayern maken we een reisje in het gebied van de jonge Donau en overnachten we bij Privatbrauereien die een camperplaats aanbieden. De reis gaat niet alléén maar over bier, we ondernemen ook andere toeristische activiteiten.

Onze eerste avond is in Moosbeuren in Baden-Württemberg, waar brouwmeester Franz-Josef Schökle de scepter zwaait in de brouwerij van Brauereigasthof Adler. Samen met zijn moeder en zus bestiert hij het bedrijf waar naast de brouwerij een hotel met 50 bedden, een restaurant, een grote zaal voor feesten en partijen en een camperplaats onder vallen.

Franz-Josef is meer een man van actie dan van woorden, maar tussen de bedrijven door weten we hem toch de nodige informatie te ontfutselen: hij heeft altijd een stuk of vijf bieren op de tap, alle ingrediënten zijn lokaal, geen van zijn bieren is gefilterd, de opleiding tot brouwmeester duurt 1 jaar voltijd of drie jaar deeltijd, in zijn pils zitten vijf hopsoorten.

Er is bewijs dat de brouwerij al in 1596 bestond, maar misschien is hij nog wel ouder. Als eerbetoon aan de eerste schriftelijke vermelding heeft Franz-Josef een van zijn bieren Anno 1596 genoemd. Het is een barnsteenkleurig bier met een lichte mandarijnsmaak. Of er dan mandarijn in zit? Nee, natuurlijk niet! Die smaak komt door de hopsoort die hij erin verwerkt. Volgens het Duitse Reinheitsgebot (uit 1516) mag er alleen gebrouwen worden met water, gerst en hop.

We bekijken zijn brouwerij, constateren dat bier brouwen vooral nat is (alles wordt continu schoongespoten) en kijken hoe hij een tank vult met bier dat morgen gebotteld gaat worden bij een bottelarij een paar kilometer verderop. Om het bier vacuüm te houden zit er een heel grote plastic zak in de tank. Bag-in-tank dus.

Bij het eten proeven we een aantal bieren en geven ze ieder onze persoonlijke cijfers, zodat we het kunnen combineren tot een gezamenlijke top drie. Franz-Josef loopt inmiddels in de bediening maar komt er heel eventjes bijzitten, om ons wegwijs te maken bij het proeven, maar voornamelijk om te overleggen welke voorzieningen hij het beste nog kan toevoegen aan zijn camperplaats.

Top drie Adler:
  1. HopStuff Pils (van de tap) met 18 punten. Zoals op het etiket van het flesje staat: Kein Lemon, Kein Grapefruit, Kein Bullshit. Het smaakt erg fruitig zonder zoet te zijn, met een lekker pils-bittertje, heel verrassend.
  2. Anno 1596 met 15 punten. De een proeft duidelijk mandarijn, de ander denkt meer aan caramel, maar allebei vinden we het een smakelijk biertje.
  3. Helles met 14 punten. Lekker neutraal blond bier, niet heel speciaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *