Langste waterval en grootste koekoeksklok

Triberg is op-en-top een gezellig Zwarte-Woud-toeristenstadje. Overal zie je koekoeksklokken en Lederhosen, en als heel grote kers op de taart is er zelfs een waterval. En niet zomaar een: het is de grootste van Duitsland.

We parkeren de camper op de speciale camperparkeerplaats en lopen de route langs de watervallen van onderaf. Je kunt ook boven parkeren en daar een kaartje kopen, maar het parcours is van onderaf mooier.

De Gutach stort zich bij Triberg schuimend en bruisend over verschillende niveaus 163 m naar beneden. Er is een mooi, goed toegankelijk pad aangelegd met trappen voor de snelle klimmers en met hellingen voor de langzamere wandelaars en kinderwagens, rollators en rolstoelen. Op de plekken waar de waterval op zijn mooist is zijn uitzichtplatforms gemaakt.

Waterval met platform

Wij lopen die 163 m hoogteverschil vrij vlot op en neer, wel met goede schoenen, maar zonder flesje water. We passeren een Engels gezin dat bepakt en bezakt, met water, proviand en wandelstokken, de klim waagt – met jengelende kinderen dat het zo ver is. Nou, dat valt echt wel mee.

Terug in Triberg schuimen we nog wat souvenirwinkeltjes af – maar omdat de beste manier van ontspullen toch echt is: niets aanschaffen, zijn wij vandaag weer van die onsympathieke kijken-niet-kopen klanten.

Grootste koekoeksklok

Vlak buiten Triberg bezoeken we de grootste koekoeksklok ter wereld in het Eble Uhren Park. Vorig jaar waren we hier ook even, maar nu nemen we rustig de tijd om het toch wel spectaculaire binnenste van de klok te bekijken.

Uurwerk vanbinnen

De klok is een precieze replica van een bestaande klok, maar dan zestig keer zo groot. Het hele gevaarte weegt zes ton, de slinger is acht meter lang – vandaar dat deze door een gat in de vloer naar de verdieping eronder slingert, en de koekoek is 4,6 m lang en weegt 150 kg.

Binnen is de echte slinger, buiten een neppe die wordt aangedreven door een elektromotortje

In de uurwerkruimte staat een geanimeerde Uhrentrager die je met een knop kunt aanzetten, zodat hij – in ons geval in het Nederlands – de geschiedenis van koekoeksklokken uit de doeken doet, en in het bijzonder van dit exemplaar. Alle onderdelen zijn met de hand gemaakt en uniek, de bouw duurde vijf jaar.

Uhrentrager vertelt honderduit

Als het tegen twaalven loopt komen overal mensen vandaan om het schouwspel met de koekoek te bekijken.

Binnen in de Uhrenwelt zijn klokken te koop. Heel veel klokken:

Met deze wereldrecordklok komt er een eind aan onze Schwarzwaldreis. En of een vakantie hier oubollig is, zoals we ons afvroegen? Nee, absoluut niet. De streek is prachtig en uitstekend geschikt voor campers. De Schwarzwalders gaan met hun tijd mee en combineren traditie met design en hi-tech, zonder hun wortels uit het oog te verliezen. Uit eten gaan is lekker en betaalbaar, de streekproducten zijn heerlijk en speciaalbiertjes zijn er ook in smakelijke 0.0 varianten. Wij hebben in hoog tempo bezienswaardigheden bezocht, maar je kunt natuurlijk ook rustig de tijd nemen en eindeloos wandelen, fietsen en shoppen, want dat kan hier ook uitstekend. En best wel leuk: treinen en bussen in het hele Schwarzwald zijn gratis vanaf één overnachting (als de toeristenbelasting is betaald).

Vandaag gereden: 13 km

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *