Het schip in voor Schotland

Bijna twee keer zo groot als Nederland en nog geen 5,5 miljoen inwoners: Schotland is bekend om haar leegte en ruimte. Tel daarbij op prachtige natuur, gezellige steden, roerige geschiedenis, doedelzakken, kilts, haggis en whisky, en je hebt mooie ingrediënten voor een campertrip waarop we ons al maanden verheugen. (De haggis even buiten beschouwing gelaten – die treden we eerlijk gezegd nogal weifelachtig tegemoet.)

Om met de camper in Schotland te komen, nemen we de meest relaxte variant die we kunnen bedenken, namelijk de DFDS-ferry van IJmuiden naar Newcastle. Uurtje rijden (in ons geval) naar IJmuiden, lekker eten en slapen, en vanaf Newcastle nog zo’n 115 km naar de Schotse grens bij Gretna Green – wat wil je nog meer. 

In IJmuiden volgen we eenvoudig de borden Newcastle om de terminal van DFDS te bereiken. Na slechts het tonen van onze paspoorten krijgen we kaartjes waarmee we onze hut in kunnen en die we moeten laten zien bij het vooraf geboekte diner en ontbijt. 

Marechaussees bekijken kritisch de camper, werpen een blik in de badkamer of er geen verstekelingen inzitten en we mogen door. De garage laten ze ongemoeid; blijkbaar zien we er onschuldig genoeg uit, want bij een bus naast ons in de rij moeten alle bagageluiken open.

We moeten een tijdje wachten maar een kopje thee is zo gezet en op het haventerrein is genoeg te zien:

Eenmaal in het schip parkeren we de camper op een helling die zich gelukkig na een paar minuten in een rechte stand verheft. Er loopt veel vriendelijk personeel rond om je te helpen de weg te vinden (we missen het temperament en geschreeuw van hun Zuid-Europese tegenhangers niet) en we krijgen een kaartje met de aanduiding waar de camper staat, zodat we morgen zonder zoeken kunnen terugkeren. 

Het ondoorgrondelijke boekingssysteem heeft ons een vijfpersoons hut toegekend, zal wel iets met logistiek te maken hebben. De badkamer is prima, en het uitzicht op dek en zee is mooi. Gelukkig zijn de ruiten van buiten spiegelend, zodat de mensen op het dek ons niet zo uitgebreid kunnen bestuderen als wij hen. 

Voor ons is deze overtocht bedoeld om van A naar B te komen op een manier die niet geheel toevallig bijzonder comfortabel is, maar veel mensen aan boord maken een ‘minicruise’ van IJmuiden naar Newcastle: nacht aan boord, dag om de stad Newcastle te bekijken en weer een nacht aan boord. Er is van alles te doen op het bijna 163 m lange schip dat zo’n 1250 passagiers kan herbergen. Met mooi weer kun je buiten wat drinken, en binnen kun je voor je vermaak terecht in diverse bars, een nachtclub, casino, bioscoop en een winkel met zo’n typisch taxfree assortiment, dat in feite helemaal niet goedkoop is (drank, zoutjes, tabak, luchtjes, kleding, souvenirs en kinderspeelgoed). 

Het uitzicht vanaf een schip bij mooi weer is toch altijd weer fantastisch.

We worden om 19.00 uur voor onze shift in het á la carte restaurant North Sea Bistro verwacht. Je kunt van tevoren boeken en een aanbetaling doen van 29 euro per persoon en de meerkosten aan boord betalen. We blijven redelijk bij die 29 euro in de buurt, maar bij het afrekenen blijkt dat de drankjes er geheel buiten vallen. Dat is dan toch jammer. Maar niet getreurd, we hebben heerlijk gegeten.

Vandaag gereden: 72 km

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *