Highland Steam

Wanneer we wakker worden in de prachtige wildernis van Cairngorms National Park – het grootste in de UK – is het buiten 3 graden, en binnen 5. Toen we een week geleden thuis de camper inpakten was het 30…  We zetten voor het eerst de kachel aan.

Om 10.30 uur staan we klaar op het station van Aviemore voor een ritje met de historische Strathspey Railway van Aviemore naar Boat of Garten en Broomhill en weer terug. In totaal ben je dik anderhalf uur onderweg met deze stoomtrein. Er bestaan allerlei arrangementen met eten, en zelfs eentje met een Sunday Roast. Laat het vandaag nou zondag zijn – maar helaas, de ritjes met maaltijden moet je minimaal enkele dagen van tevoren reserveren en dat hebben we niet gedaan.

Maar niet getreurd, ook zonder zondagse lunch is het een leuke rit. De stoomlocomotief boemelt gestadig voort en het landschap glijdt in een lekker behapbaar tempo langs de ramen. De rook van de kolen ruikt lekker – als je ervan houdt – en de stoom verwaait meteen in de zonnige lucht. We komen door bossen en heidevelden, langs weilanden met nieuwsgierige koeien en stoïcijnse schapen en ondertussen meandert de rivier Spey door de brede vallei met altijd de imposante Cairngorm Mountains op de achtergrond.

In Boat of Garten staan we tien minuten stil, zodat er tijd genoeg is voor foto’s en een sanitaire stop op de toiletten bij de historisch verantwoorde wachtruimte van het station, maar vooral voor een royale waterinlaat in de locomotief. 

In Broomhill maken we kop en rijdt de locomotief naar de andere kant van de trein. Op de terugweg trekt hij ons achteruit. Hij kan dat.

Terug in Boat of Garten stapt een aantal mensen uit om een paar uur te besteden aan een lunch en het bezoeken van het plaatsje om dan met de volgende trein weer terug te gaan.

Wij blijven zitten om in Aviemore om een beetje rond te kijken in de vele outdoor winkels. Er wordt in deze prachtige omgeving veel gehiket en gefietst, en je kunt hier echt state of the art outdooraccessoires aanschaffen waarbij opvalt dat ook honden hier als serieuze klanten gezien worden. Nou ja, hun baasjes dan.

Onze camping ligt aan Loch Morlich, een meer waar veel aan watersport wordt gedaan. Een paar heel dappere mensen zien we zelfs zwemmen in het ijskoude water. Alles ademt buitensport. De Engelse toeristen in deze regio wijken dan ook nogal af van de feestende Engelsen die je op het vasteland van Europa tegenkomt. Hier zijn ze allemaal beschaafd vrolijk en lief met kinderen en honden.

Vandaag gereden: 25 km

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *