Met een buscamper op pad


Na een lange coronapauze hebben we er echt zin in: we pakken het camperen weer op. Niet met onze Mobilvetta, want die is verkocht, maar voorlopig met huurcampers. We zijn reuzebenieuwd, want hoe zal dat zijn? Met onze eigen camper konden we lezen en schrijven. Alle spullen hadden hun eigen plek, we hadden strategisch extra haakjes, rekjes en lampjes opgehangen, de tuttige gordijntjes vervangen voor iets coolere exemplaren, altijd een ‘ijzeren campervoorraad’ proviand aan boord en standaard een fris opgemaakt bed. Eigenlijk stond hij continu min of meer startklaar.

Een buscamper van Buscamper

De huurcamper die we gaan uitproberen is een buscamper van Buscamper Nederland uit Culemborg, een bedrijf dat – de naam zegt het al – alleen maar buscampers verkoopt en verhuurt. Met een Pössl Summit 640 inclusief fietsenrek van Busbiker gaan we een trip maken naar de grensregio Duitsland – Denemarken. Niet te ver van Nederland, maar toch er helemaal uit.

Uitleg over de buscamperOp vrijdag halen we onze buscamper op. Eigenlijk gaat de huurperiode officieel op zaterdag in, maar meestal staan de huurcampers bij Buscamper op vrijdagmiddag al klaar. We krijgen uitleg over de camper en de Busbiker, maar dat is snel gepiept omdat we het camperen al gewend zijn. ‘Onze’ buscamper is langer dan de Mobilvetta, samen met de Busbiker iets meer dan 7 meter, maar een stuk smaller: 2,05 meter. Dat is iets waar vooral ik me erg op verheug, want ik werd er soms knap zenuwachtig van om met een breed uitlopende camper over smalle wegen te rijden. We vieren het smalle postuur van de buscamper meteen door voor de rit naar huis te kiezen voor de toeristische route met pontje en rivierdijk.

Smalle Lekdijk? Geen probleem!

Eigen inventaris


De buscamper heeft wel camperbenodigdheden aan boord (gasflessen, waterslang, stroomkabel etc.) maar geen huishoudinventaris. Dat vinden we prima, want we hebben onze eigen kampeerspullen en zo maak je de camper snel vertrouwd. Het is alleen wel weer even denken wat je allemaal meeneemt. We kiezen voor de light variant, dus servies en bestek voor twee personen, en niet de hele (kampeer)pannenset, maar twee anti-aanbak steelpannetjes. Wel vrij veel textiel, want we willen geen wasjes draaien onderweg dus moeten we genoeg schone handdoeken en theedoeken meenemen.

Camperspullen en moltons horen erbij

Ingenieus interieur


De buscamper zou ook smal van binnen moeten zijn, maar daar merken we weinig van. Er is volop kastruimte en we krijgen de kastjes niet eens allemaal gevuld. De opbergruimte is veel praktischer en ingenieuzer dan we gewend zijn; niet alleen overal bovenkastjes, maar ook flinke lades, een draaikast, vloerluik en zelfs de treetjes naar het bed blijken bij nader inzien klepkastjes te zijn: daar doen we de schoenen en lege boodschappentassen in.

De keuken is groot genoeg met een ruime koelkast met vriesvak en veel werk- en aflegruimte. Het gasfornuisje heeft twee pitten, maar aangezien we ook maar twee pannen meehebben, past dat precies. De badkamer heeft een zwenkwand waarmee je de wc-met-wastafel kunt veranderen in een douchecel. Over ingenieus gesproken, echt geweldig. De deur naar de wc staat standaard open en gezekerd. Dat blijkt in de praktijk heel praktisch, want zo heb je de ruimte om langs elkaar te bewegen.

Het bed is groot en een lengtebed. Je hoeft dus niet over elkaar heen te klimmen zoals bij een dwarsbed. Handig.