Kunst om mee te spelen

In Aabenraa (spreek uit Oobenroo) parkeren we de camper op een gratis parkeerplaats aan de rand van het centrum en wandelen we door de belangrijkste winkelstraten. Je kunt ook prima wandelen (=hiken) in de bossen en langs de Oostzeekust in de omgeving, maar daar komen we vandaag helaas niet aan toe. 

Woonstraat
Winkelstraat Ramsherred

Vijf jaar geleden waren we hier ook, en het is een prettige hernieuwde kennismaking. We gaan daadwerkelijk kleding shoppen (je loopt niet voor niets in een winkelstraat) en maken een praatje met een winkelmedewerker over de verschillen en overeenkomsten tussen Deens en Nederlands in spelling en uitspraak. We hadden ergens het woord ‘sykehus’ zien staan. Nou, duidelijk, dat betekent ziekenhuis. Maar de uitspraak! Iets van ‘saaihoes’. En Denen vinden onze uitspraak dan weer onlogisch, uiteraard. Erg geestig.

Kunstmuseum Slot Brundlund

Slot Brundlund in Aabenraa heet het kleinste kasteel in Denemarken te zijn. Voor een kasteel is het misschien klein, maar voor een museum precies goed.   

Slot Brundlund, de roodwitte paal rechts is ook kunst

Het is een charmant gebouw met beneden wisselende tentoonstellingen en op de bovenste verdieping kunst uit de eigen collectie. De exposerende kunstenaars hebben allemaal iets met deze streek, Zuid-Jutland, en de insteek van de tijdelijke exposities is dat het voor alle leeftijdsgroepen, dus ook kinderen, interessant moet zijn. Wij denken: wat leuk is voor kinderen is ook leuk voor volwassenen, en daarin worden we niet teleurgesteld. De expositie van de Deense kunstenaar Ragna Wehding, die gefascineerd is door systemen, maakt bepaald vrolijk.

Theoretisch Landschap van Ragna Wehding; als bezoeker mag je zelf met de stokken een nieuwe brug knutselen

Boven in het gebouw is er veel aandacht voor onder meer de 19e eeuwse kunstenaar C.W. Eckersberg (1783 – 1853), die beschouwd wordt als een van de grondleggers van de Gouden Eeuw van de Deense schilderkunst. Terecht, zijn schilderijen zijn prachtig.

C.W. Eckersberg (Christoffer Wilhelm), Christianshavn, 1832

We lunchen op de parkeerplaats (altijd weer genieten, die open schuifdeur) en rijden dan pal naar het westen, naar Tønder.

Lunch op de parking van Slot Brundlund

Tønder

Tønder ligt vlakbij de grens met Duitsland en was vanaf 1864 een Duitse stad. In het referendum van 1920 was de meerderheid van de bevolking ervoor om Duits te blijven, maar toch werd de grens iets naar het noorden verplaatst. Nu nog woont er een grote Duitstalige minderheid in Tønder.

Wij hebben een missie, we zoeken de Aldi. Martijn is een enthousiast gebruiker van de app Too Good To Go, waarmee je voor een derde van de oorspronkelijke prijs voedingsmiddelen kunt kopen die nog wel eetbaar zijn, maar niet meer verkocht worden. De app is oorspronkelijk Deens, dus dat is extra leuk als je in Denemarken bent en we zitten dan ook al een tijdje te azen op een geschikt pakket – en laat nou de Aldi in Tønder een groente- en fruitbox hebben!

TooGoodToGo-pakket Aldi voor 29 kronen = 3,90 euro

We bergen groenten en fruit op, installeren de buscamper op de Tønder Camping aan de rand van de stad en pakken de fietsen om Tønder te verkennen. Als het gaat regenen gaan we snel weer terug.

Net plekje, wel nat en zacht, dus voor de zekerheid met de voorwielen vlak bij de verharde weg

We eten een vegan Thaise schotel met alle prei en broccoli uit het pakket, zeker 400 gr groente per persoon. Goed bezig, zeggen we wijsneuzig tegen elkaar.

Vandaag gereden: 55 km