“Nederlands is zo’n vriendelijke taal, daarin kun je toch geen ruziemaken?”

Tegenspartelend verlaten we het heerlijke Denemarken. Bij wijze van spreken dan, dat tegenspartelen, we doen het toch echt zelf. Om het vertrek een beetje uit te stellen komen we traag op gang. Ik ontdek een föhn, de eerste op een Deense camping, dus ik kan mijn haren wassen zonder vreemde capriolen uit te hoeven halen bij een handendroger. (Dat heb je met een huurcamper: je moet nadenken over wat je meeneemt aan bagage – en de föhn ben ik vergeten. Lang leve de paklijst, moeten we toch echt eens doen.) Voor we wegrijden servicen we de camper – dat kán snel en efficiënt, maar ook mindful. Vandaag kiezen we mindful. We brengen de Beaspasjes en stroommeter terug naar campinghouder Linda, maken een praatje, knuffelen met haar golden retriever, en gaan dan naar de Aldi en Rema1000 in Tønder – als je het over uitstelgedrag hebt: wij zijn vandaag kampioen.

Multifunctionele cards voor toegang en douche

Overnachten in Wildeshausen

Ons reisdoel is Wildeshausen, iets ten zuiden van Bremen, waar we een plekje zoeken op de ruime en mooie camperplaats Stellplatz am Krandel. Onze buscamper, die wij heel lang (6,40 m!) en ruim vinden, is hier weer een ukkiepukkie. De overnachting kost een tientje, en omdat we geen stroom hoeven blijft het daarbij.

Schattig buscampertje

Het centrum van Wildeshausen is op fietsafstand, dus we pakken snel de fietsen om een kijkje te nemen. We stoppen om een tafeltje te reserveren bij een Grieks restaurant (Kavala) vlakbij de camperplaats en laten ons verder verblijden door de gemoedelijkheid van het stadje en de schoonheid van de rivier de Hunte. Die reservering blijkt een goede zet, want de Griek is afgeladen als we weer terugkomen. We zijn iets te enthousiast met bestellen, dus hoewel het verrukkelijk is, kunnen we de ruime porties niet op. Geen probleem, we krijgen de restjes mee in bakjes.

Voorgerechten dan moet het hoofdgerecht nog komen

Tijdens het rituele avondwandelingetje raken we aan de praat met een Duitse mede-camperaarster die haar gigantische hond uitlaat, een Akita, die gelukkig uitgebreid geaaid kan worden (we hebben zelf geen hond, maar vinden ze wel leuk). Ze vertelt dat ze Nederlands leert via Duolingo, puur omdat ze de taal zo lief vindt klinken. “Ik kan me niet voorstellen dat je ruzie kunt maken in het Nederlands, zo’n vriendelijke taal.” Grappig, al de tweede ontmoeting deze reis met een Nederlands-fan.

Avondwandelingetje in Wildeshausen

De volgende dag rijden we vlot van Wildeshausen naar Nederland. Onderweg gaan we ons nog flink te buiten aan drogisterij-artikelen die in Duitsland nou eenmaal heel goedkoop zijn. Wij zijn gek op DM (een Duitse drogisterijketen), en daarin zijn we niet de enigen, want we komen altijd wel andere Nederlanders tegen.

Thuis halen we de camper leeg en zetten de eerste was aan. Morgen gaan we poetsen!

Gisteren gereden: 360 km
Vandaag gereden: 295 km