En hoe bevalt dat, zo’n buscamper? Nou, heel erg goed!

We hebben de hele donderdag uitgetrokken om de buscamper van binnen en buiten grondig te poetsen. Het is namelijk de bedoeling om hem vrijdagochtend gewassen, gestreken en afgetankt weer in te leveren bij Buscamper in Culemborg. Je kunt de buitenkant ook bij een wasbox in de buurt van de verhuurder wassen, maar wij doen het thuis, we hebben de schoonmaakmaterialen en -artikelen nog van onze eigen camper. 

Rijden met een buscamper

Terwijl we hem onder handen nemen, evalueren we de reis en de buscamper zelf. We zijn allebei zowel chauffeur als bijrijder geweest en doen een wedstrijdje voor- en nadelen opnoemen ten opzichte van de (semi-)alkoofcampers waar we eerder mee gereden hebben. 

Nadelen: geen. Echt geen enkele. O ja, toch (het is een wedstrijd, je doet je best): deze buscamper heeft geen binnenspiegel vanwege de verduisteringsgordijnen van de voorruit. We waren gewend om via de binnenspiegel en een opgeplakte PVC-lens op de achterruit toch te kunnen zien wat zich vlak achter de camper bevindt. Maar deze buscamper heeft (behalve natuurlijk buitenspiegels) dan wel weer een goede camera aan de achterkant die je ook tijdens het vooruitrijden kunt gebruiken.

Voordelen: 

  • De buscamper is maar net een tikkeltje breder dan een personenauto, dat vinden we heerlijk. Smalle straatjes, scherpe bochten, kruisen met ander verkeer op landweggetjes: geen probleem. Voor mezelf sprekend: de spanning die ik altijd voelde als ik moest kruisen op smalle wegen, of bij wegwerkzaamheden met zo’n dikke betonnen rijbaanafscheiding die je nog maar weinig ruimte biedt, die spanning is afwezig bij het rijden met de buscamper. En dat maakt het reizen toch een stukje relaxter.
  • De zijwindgevoeligheid is te vergelijken met die van een grote personenauto. Je voelt de wind wel, maar je wordt een stuk minder heen en weer gezwiept dan met een grote camper. 
  • De motor maakt minder lawaai en het rijden gaat directer. Je bestuurt de hele auto, en je hebt niet – en dan spreek ik weer voor mezelf – het gevoel dat er iets zwaars achter je hangt. Je bent meer één met het voertuig.
  • Parkeren gaat een stuk eenvoudiger dan we gewend zijn. Je moet natuurlijk rekening houden met de extra lengte ten opzichte van een personenauto, dus niet elk parkeervak is geschikt, maar dat de buscamper zo smal is, is echt ideaal.

 

Smalle bochtige straat? Geen stress

Wonen in een buscamper

Terwijl we allebei met microvezeldoekjes in de weer zijn, Martijn buiten om de ramen af te drogen en ik binnen om de kastdeurtjes af te nemen, bespreken we de voor- en nadelen van het interieur. Want ja, binnen merk je wel dat de buscamper smaller is dan een naar achter uitdijende semi-alkoof. Is dat erg? Nee, eigenlijk niet, vinden we allebei. De indeling is zo ingenieus dat er voldoende kastruimte is, elk hoekje, gaatje en nisje is gebruikt om er opbergruimte van te maken. En doordat de fietsen op de Busbiker staan, heb je veel ruimte in de garage. Voor ons was er meer dan voldoende plek, we gebruikten niet eens alle kastjes.

Kastjes, haakjes, rekjes, extra werkblad op de koelkast: hier is goed over nagedacht

De badkamer heeft een draaibaar tussenwandje zodat je letterlijk in een handomdraai van de wc een douche maakt. We hebben de douche niet gebruikt, moet ik bekennen, omdat we telkens op campings overnachtten. Alleen de laatste nacht was op een camperplaats, maar tegen die tijd dachten we nogal pragmatisch: wat je niet gebruikt, hoef je ook niet schoon te maken. Voor één keer is een kattenwasje niet erg.

Het keukentje is top. De koelkast is ruim en houdt eten en drinken goed op temperatuur. Het fornuisje heeft twee gaspitten, dat vinden wij voldoende. Onze vorige camper had drie pitten maar die gebruikten we nooit tegelijkertijd. Er is genoeg werk- en aflegruimte, zelfs meer dan we gewend waren.

Het bed is wat hard, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Als het onze eigen buscamper was, zouden we waarschijnlijk een opdekmatras kopen. Maar het wende wel en we hebben heerlijk geslapen.

Heerlijk slapen

De schuifdeur is geweldig. We hadden van tevoren gedacht dat die deur omslachtig zou zijn en dat het veel te open zou voelen, maar dat klopt echt niet. De deur laat zich makkelijk bedienen en heeft een soft close zodat je niet alle mensen in de omgeving doodergert. En de open zijwand is heerlijk, je haalt een soort buitengevoel naar binnen terwijl je door het keukenblok toch ook een gewaarwording van geborgenheid hebt. Om met Midas Dekkers te spreken: de buscamper is de perfecte ruimte voor de thigmofiel.

Met de open schuifdeur voel je je op een leuke manier binnenstebuiten

Wij vinden het grijs in het interieur wel erg grijs, maar ook hier geldt: dat is persoonlijk. Met wat eigen textiel fleur je de boel wel op.

 

Kortom: wij zijn om. Van nu af aan zijn we buscamper-fan.

Buscamper inleveren

Op onze laatste dag brengen we de buscamper weer naar zijn thuisbasis, Buscamper in Culemborg. We tanken hem vol en leveren hem in. Dat gaat vlot, want vrijdagochtend is het inlevermoment voor alle huurcampers en er staan veel medewerkers klaar om alles in goede banen te leiden.

LInks ‘onze’ buscamper

Als we weer naar huis rijden in onze gewone auto zijn we stil: deze prachtige reis moet nog even landen.

Vandaag gereden: 28 km