Een serene ochtend op de Rijn

Weer lopen we naar de tramhalte in Weil am Rhein, en net als gisteren nemen we de spectaculaire voetgangerstrap. Prachtig ding, behalve voor mensen die het niet zo hebben op de combinatie van open trappen, grote hoogtes en onder je langsrazend verkeer. Maar verder, echt, een prijswinnend ontwerp. En het uitzicht op de omgeving is de moeite toch ook wel waard.

Uitzichttoren? Ja, ook. Maar vooral: de trap naar de voetgangersbrug

Grossbasel op de schop

De tram brengt ons naar Basel en in de oude stad (de dure kant) stappen we uit en verkennen straten en pleinen. Veel winkelstraten zijn opgebroken vanwege de aanleg van stadsverwarming, maar door de puinhoop heen is de charme nog wel te zien.

Het 16e eeuwse Raadhuis aan de Marktplatz (door de Baselers niet geheel onverwacht ook wel Roothuus genoemd) organiseert op zaterdag rondleidingen. Op andere dagen kun je de binnenplaats bekijken die ook zonder gids indrukwekkend is. En je kunt er naar de openbare wc, die in de praktische openbare-wc-app van Basel staat (WCi – alleen in Zwitserland te downloaden).

De Münster torent boven de Rijn uit en op het uitzichtpunt achter het gebouw genieten we van het schitterende uitzicht. De kerk zelf vinden we ook bijzonder, vooral vanwege het feit dat hij zo oeroud is. Je kunt de crypte in waar de geschiedenis vanaf de Karolingische tijd (ca. 800) uit de doeken wordt gedaan en waar delen van de 11e eeuwse fundamenten zichtbaar zijn.

Uitzicht vanaf de Pfalz op de Rijn en de Mittlere Brücke

Chillen en zwemmen

Je kunt chillen langs de oever, zwemmen in het water, maar ook wandelen op heel enge smalle looppaden. Dat laatste doen wij, het water staat er laag genoeg voor. En voor de zekerheid is er een ketting gespannen waaraan je je vast kunt houden.

 

Het Papiermuseum is vandaag (maandag) helaas gesloten, maar de beek en het waterrad die nodig waren voor de energie om papier te scheppen spreken ook wel tot de verbeelding. Urs heeft ons gisteren tijdens de Weidlingvaart verteld dat de Baseler universiteit al in de 15e eeuw een hoog wetenschappelijk niveau kon bereiken dankzij deze papiermolen: “Wie kwalitatief goed papier heeft, kan ook goed wetenschap bedrijven.” Ook onze eigen Rotterdamse Erasmus heeft hier aan de universiteit onderzoek gedaan en hij is uiteindelijk in 1536 in Basel gestorven. 

Beek met Betekenis voor de wetenschap

Op vier punten in de Baselse Rijn varen kleine veerbootjes heen en weer. De boten zitten vast aan kabels die hoog boven het water van de ene naar de andere oever zijn gespannen en maken gebruik van de stroming van de rivier om over te steken. Er is geen motor nodig, maar de schipper moet wel zijn of haar roer krachtig hanteren. We nemen voor CHF 2 per persoon de St. Alban Fähre waarmee schipper Rosi ons veel te snel naar onze zin naar de overkant brengt. Het is heerlijk op het water, dat vindt Rosi ook: “In de ochtend is het rustig en sereen, dat vind ik het fijnst, in de middag wordt het drukker.”

We zijn niet de enigen die zich laten betoveren door de rustige atmosfeer die de Rijn vandaag ademt. De combinatie van zon en het vredig stromende blauwgroene water brengt meer mensen tot rust

We nemen we afscheid van Basel en maken tot op de minuut nauwkeurig onze 24 uur vol met de OV-kaartjes. Vanmiddag rijden we richting Hallau, een dorpje in een in Zwitserland bekend wijngebied.

Rit naar Hallau

De Rijn kronkelt behoorlijk hier, en aangezien hij fungeert als grensrivier, kronkelt de grens tussen Duitsland en Zwitserland vrolijk mee. Omdat we zelf een enigszins rechte lijn willen volgen, rijden we de afwisselend door de twee landen. In Bad Säckingen (Duitsland) lopen we over de langste overdekte houten brug van Europa (203,7 m lang, meer dan 400 jaar oud) naar het Zwitserse Stein en weer terug.

Fietsers op (in?) oude brug

In (en op) het water vertoont een surfer met een elastisch koord dat aan de brug gebonden is, zijn kunsten in de snelle stroming. Bungeesurfen heet het. Dat mag en kan hier, vertelt hij als hij aan land komt, omdat er geen grote scheepvaart is en er ook geen waterkrachtcentrale stroomopwaarts in de buurt is die door stuwen de stroming kan beïnvloeden.

Bungee surfen op de Rijn

In Laufenburg (Duitsland) stoppen we even langs de weg om een foto te maken van het schitterende uitzicht – en weer hebben we profijt van het kleine formaat van de buscamper.

Laufenburg, in 1803 door Napoleon gesplitst, heeft nu een Duits en Zwitsers gedeelte

Onze camperplaats in Hallau ligt aan de rand van het dorp. Je rijdt erheen via een bedrijventerrein maar eenmaal aangekomen zit je middenin het groen en heb je uitzicht op de wijngaarden waar deze streek beroemd om is.

Zicht op de wijngaarden rond Hallau

Er is eersteklas sanitair, een keurige serviceplaats en in de zomer kun je dagelijks terecht in de Bistro/Imbiss van beheerder Anita die daar ondermeer de burgers verkoopt van het wild dat haar man Michael geschoten heeft. Een bistro in Zwitserland is overigens vaak niet hetzelfde als een Nederlandse bistro (een klein restaurant met een Franse touch), maar meer een informeel uitgiftepunt voor voedsel en drank met een terras. Deze bistro heeft ook heel slim een kabelbaancabine staan waar je in terecht kunt als het regent.

Ons eigen terrasje met geleend meubilair

Vandaag gereden: 96 km