Op zoek naar schilderachtig en hyggelig Denemarken

In Fakse is een geologisch museum, en aangezien het vandaag nogal museumweer is, gaan we daar naartoe. Bij binnenkomst worden we eerst ondergedompeld in popcorngeuren – naast een museum herbergt het gebouw ook een bioscoop, en laat het vandaag nou ook bioscoopweer zijn, zodat het wemelt van de popcornetende kinderen – en vervolgens in rockmuziek. Die muziek hoort wel degelijk bij het museum. Er is een tentoonstelling over de naamgeving van nieuwgevonden fossiele dieren en diertjes. De dieren krijgen soms de naam van de vindplaats, of van de wetenschapper die het onderzoek leidt, maar relatief vaak is een pop/rock/heavymetalmuzikant de gelukkige die een inspiratiebron vormt.

Paleontologen zijn om een of andere reden vaak fan van heavy metal en vernoemen een dier naar hun favoriete muzikant, maar het kan ook zijn dat er alleen interessante vondsten worden gedaan als er bepaalde muziek wordt afgespeeld. Of het diertje lijkt enigszins op een bepaalde artiest. Dat was het geval bij een hertje dat waarschijnlijk heel dikke lippen had: Mick Jagger!

De vaste collectie herbergt veel fossielen die in deze contreien zijn gevonden. 63 miljoen jaar geleden bestond Denemarken nog niet, er was hier een 100 tot 200 m diepe oceaan met veel leven. Grote krokodillen en haaien, maar ook veel klein grut. Al dat zeeleven heeft zich tot kalksteen vervormd, en nog steeds struikel je hier bij wijze van spreken over de fossielen.

Buiten het museum is een kalksteengroeve, en daar mag je in. Je kunt een beitel en hamertje huren en op fossielenjacht. Het is nogal nat en koud, dus we hebben niet zo’n zin in de flinke tippel naar de groeve, maar het zal met droog weer wel een erg leuke activiteit zijn.

Het blijft maar somber weer. Echt weer om hyggelig binnen te zitten. Hygge (spreek uit Huugge met de G van het Engelse good) is het Deense woord voor gezelligheid, maar hygge is meer, hygge is een manier van leven. Ik heb de Nederlandse vertaling van Meik Wikings bestseller ‘Hygge’ gelezen, en ga proberen Denemarken met een hyggelige blik te beschouwen.

Het schilderachtige havenstadje Præstø heeft eigenlijk ook mooi weer nodig om al zijn schilderachtigheid tot uiting te laten komen. We parkeren de camper in het centrum op een plek waar je twee uur gratis mag staan en zoeken naar typisch Deense kleine-plaatsjes-pittoreske uitingen. We vinden heel grappige hoge plantenbakken waar decoratieve boerenkoolstruiken uitpuilen, en opvallend veel goede-doelen-kringloopwinkels; rode kruis, groene kruis, noodhulp in Afrika etc.

Nadat we verlekkerd Deens design in een echte designwinkel hebben bewonderd, hopen we onze slag te slaan in de kringloopwinkels. Maar Denen weten natuurlijk meer van Deens design dan wij, dus echt grote vondsten kun je niet doen. Maar wel een aantal kleine. Beladen met wat glazen schaaltjes (Fins design, dat dan weer wel) en zelfs een vrijwel ongebruikte broodbakmachine (past best) zijn we nog net op tijd terug bij de camper voor de twee uur om zijn.

Terug op de camping blijkt de bodem zo enorm verzadigd te zijn van alle nattigheid, dat we het klaarspelen om de voorwielen vast te draaien bij het manoeuvreren op onze plek. Stomstomstom. Gelukkig worden we geholpen door wat Zweden en Denen, die met een 4WD Audi, een flinke sleepkabel en forse mankracht ons weer uit de modder weten te krijgen. ’s Avonds betrap ik Martijn die op zijn telefoon naar 4WD-campers zoekt…

Vandaag gereden: 68 km

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *