Ultimate dagje uit

We gaan erop uit met Cruise Whitsundays, een dagtrip met de veelbelovende naam: de ‘Ultimate Whitehaven Beach Hike, Hill Inlet & Lookout’. Klinkt mooi, maar omdat het dagprogramma enigszins afhankelijk is van de weersomstandigheden, weet je van tevoren nooit helemaal precies wat je gaat doen. Daarbij kun je individueel nog kiezen tussen verschillende activiteiten ook. Gelukkig staat het vriendelijke personeel van Cruise Whitsundays de hele dag klaar om alles te verduidelijken.

Om 6.25 uur pikt de shuttlebus ons op bij de ingang van de camping en rijdt naar de haven, waar we ons aanmelden in de grote terminal. De Whitsundays is een eilandengroep in de Koraalzee en naast toeristische uitstapjes bestaat er ook ‘gewoon’ ferryverkeer. We dompelen ons onder in de uitgebreide logistiek en stappen aan boord met een blauw en een groen polsbandje. De blauwe blijkt later overbodig, dus die knippen we weer af. Krijgen we een schaar voor.

Om het de deelnemers aan deze trip zo overzichtelijk mogelijk te maken, worden we in groepen ingedeeld met een eigen begeleider. Wij zitten in groep 1 met Cherene, een joviale Australische. “Als je mijn naam niet kunt onthouden, no worries. Just say: ‘Hey you, with the face!'”

Volgens de tourinformatie kun je de hele dag koffie en thee pakken.

Die koffie en thee blijkt een understatement, want je kunt er ook toast bij krijgen met jam of vegemite. En later is er een uitbundig muffinbuffet met allerlei soorten fruit. Bovendien kun je de hele dag koud water tappen en staat er ook altijd wel ergens een met ijsblokjes gevulde koelbox met blikjes fris.

We halen nog wat meer passagiers op vanaf Hamilton Island, en gaan met een omweg, vanwege de onstuimige zee, naar Whitehaven Beach op Whitsunday Island. Ondanks deze relatief rustige route zijn de golven voor een aantal mensen iets te veel van het goede, maar gelukkig is het personeel ruimhartig met kotszakjes. Ze willen absoluut niet dat je overgeeft in de wc’s, en die kotszakjes nemen ze opgewekt weer mee. No worries!

We krijgen stinger suits uitgereikt. Dat zijn lycra pakken die je hele lichaam bedekken zodat je beschermd bent tegen de kwaadaardige kwallen. De tentakels herkennen de stof niet als levend weefsel, dus ze raken je wel, maar ze scheiden geen gifstoffen af.

We worden met een klein bootje naar het strand gevaren, het beroemde Whitehaven Beach op Whitsunday Island.

We mogen onze zwemspullen op het strand achterlaten, is ‘completely safe’, en gaan met een ander, groter, bootje naar de Hill Inlet. Hetzelfde eiland, maar een flink stuk verderop. En of we wel op zijn minst slippers aanhebben – geen blote voeten. Ondertussen zetten de Cruise-Whitsundaysmensen op Whitehaven Beach een flinke partytent op, installeren de barbecue en prepareren de lunch.

Vanaf Hill Inlet hiken we omhoog naar verschillende uitzichtpunten. Dat hiken valt wel mee, het kan immers op slippers. Je beloning is een schitterend uitzicht op de zee en het eiland; een van de baaien waar we op uitkijken is zelfs gebruikt in een Pirates of the Carribean film. Het schijnt een hele toestand geweest te zijn, want producer Disney wilde palmen, maar die groeien hier niet. Dus werden er 200 palmen neergezet, die helemaal verpakt vervoerd moesten worden á 10.000 dollar per stuk, vanwege allerlei milieuregels en besmettingsgevaar. “Echt?”, vragen we Cherene. “Ga het nou niet kapotchecken”, antwoordt ze grijnzend. “Zo heb ik het gehoord, het was heel duur!” En dat alles voor uiteindelijk twee minuten film.

Terug op Whitehaven Beach mogen we nog even zwemmen in de stinger suits, onze blauwe onesies, voordat de lunch wordt geserveerd. De barbecue ruikt alvast feestelijk. En kwallen? Geen een gezien.

De lunch bestaat uit een hamburger met alles erop en eraan (‘with the lot’), aardappelsalade en koolsla. Vindt iedereen erg lekker. De meeuwen ook. Je mag ze niet voeren, maar om de een of andere reden zijn ze daar zelf niet van op de hoogte.

Na de lunch mag je kiezen: mee op een hike van zo’n 7 km of lekker op het strand blijven, wat zwemmen, en later mee op een klein wandelingetje van 1,2 km. Of helemaal niet lopen, dat kan ook.

Wij kiezen voor de korte hike met Jennah. Ze weet veel van de flora en fauna hier, pakt ergens een giga-mier van een boomstam (“Come on, little fellow”) en drukt een beetje vocht uit zijn kopje zodat we kunnen proeven hoe zuur hij is. Natuurlijk weigeren we aanvankelijk om uitgeperste mier te proeven, maar ze doet alsof het volkomen normaal is en we nemen een mini-likje via een vinger. Zooo zuur! Jennah zet vervolgens de levende en waarschijnlijk bloedchagrijnige mier weer terug op zijn boom.

We zien verder veel lizards (hagedissen, maar dan heel groot), enorme kleurige vlinders en vogels. Er leven hier geen zoogdieren, volgens Jennah omdat hier geen waterbronnen zijn, alleen regenwater. En ook nu weer: fenomenaal uitzicht.

Tijdens de terugvaart krijgen we een drankje en kunnen we ons te goed doen aan een uitgebreid borrelbuffet. Iedereen schept net op tijd zijn bordje vol voor we weer in het wilde water belanden. “Hold your drinks!”, waarschuwt de kapitein, en met een vaartje van 45 km per uur stampen we de golven op en af. De crew blijft stoer rondlopen op zeebenen, maar de passagiers blijven giechelig (dat drankje…) zitten.

Zonsondergang vanaf de boot

Na zo’n twee uur varen komen we veilig aan in Airlie Beach en brengt de shuttlebus ons weer terug naar de camping.

2 gedachten over “Ultimate dagje uit

  1. Wat hebben jullie een prachtige tocht gemaakt en de foto’s met verhalen maken of je er bij bent. Hoe heb je toevallig die snoepmeeuw zo kunnen pakken. Misschien maar goed dat er geen kwallen waren want jullie gezichten hadden geen pakkie aan. Het is een gastvrije maatschappij die deze cruise heeft verzorgd, ook om zo voorzichtig met de gasten om te gaan. Ik heb genoten van alle foto’s maar speciaal van de laatste: de zonsondergang. Schitterend!!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *