Grand Tour 007: van gletsjergrot tot zwemmen in het meer

Wij zijn dol op Zwitserland. Ja, het prijspeil is soms bizar en… nou, dan  hebben we het enige kritiekpunt eigenlijk wel gehad. Wat ons onder meer aanspreekt is de mix van een tot in de puntjes georganiseerd land en de onherbergzame woeste natuur in het hooggebergte. Dat je lui zittend in de zon een boek leest met uitzicht op een top waar je op dat moment echt niet wilt zijn, zo spookt het er. De Zwitsers zijn controlfreaks, behalve hoog in de bergen – daar moeten ook zij zich voegen naar natuur en weer.

In augustus 2016 maken we in samenwerking met Zwitserland Toerisme  een reis met de camper waarbij we twee kapstokjes combineren: de Grand Tour en filmlocaties van James Bond. De Grand Tour door Zwitserland is een 1600 km lange route die uitgestippeld is door Zwitserland Toerisme. De tocht gaat door vier taalgebieden, over vijf bergpassen in de Alpen, langs elf bezienswaardigheden die door Unesco zijn uitgeroepen tot werelderfgoed, twee biosfeerreservaten en 22 meren. De reis is verdeeld in 44 etappes. En wat James Bond betreft: de films staan bekend om de grootse en meeslepende locaties waar Bond de vijanden van de vrije wereld bestrijdt. En laat Zwitserland die nou in overvloed hebben.

Onze eerste etappe voert van Bellwald in Wallis, over de Furkapas naar Buochs aan het Vierwoudstedenmeer, in totaal 126 km. We rijden door het oostelijke deel van het Rhônedal, daar waar het dal ‘het Goms’ heet. We passeren de populaire hangbrug tussen Fürgangen en Mühlebach, die in 2015 is geopend. Alleen voor voetgangers – fietsers moeten de fiets aan de hand meevoeren. We rijden door het ene schattige dorpje na het ander, met eeuwenoude houten huizen, stalletjes met muizenstenen en langs Oberwald, waar de stoomtrein van de DFB, de Dampfbahn Furka Bergstrecke, onder stoom staat. Dit museumspoor, geheel door vrijwilligers gerund, rijdt in de zomer tussen Oberwald en Realp.

Op de Furkapas maken we een stop bij Belvedère, waar we de Eisgrotte in de Rhônegletsjer met een bezoekje vereren (CHF 7 pp). Elk jaar in mei wordt hier een gang in de gletsjer uitgehakt. De gletsjer smelt in rap tempo, en ieder jaar is de ingang van de grot weer verder opgeschoven. Het is een schitterende omgeving met een veilig aangelegd pad, je hebt comfortabele schoenen nodig, maar het hoeven geen bergschoenen te zijn.

De Furkapas was het decor van een felle actiescène in de Bondfilm Goldfinger (1964), met Sean Connery als James Bond. De boef Goldfinger werd in zijn Rolls achtervolgd door James Bond in zijn Aston Martin, die op zijn beurt weer onder schot werd genomen door Tilly Masterson in haar Mustang. Aan de andere kant van de pas (2431 m) in kanton Uri, zijn er zelfs liefhebbers die de pas James Bondstreet hebben genoemd.

Vannacht en morgen slapen we op de TCS-camping in het plaatsje Buochs aan het Vierwoudstedenmeer. Bezoek aan de zwemgelegenheid in het meer op ongeveer 200 m afstand is voor campinggasten inclusief. Het water is vrij fris (19 graden) maar werkelijk verrukkelijk. En opwarmen doe je wel weer op de grazige ligweide. Tussen 19.00 en 20.00 uur loopt de camping vol, onder meer met veel Nederlanders die de Gotthardroute rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *