Een avonturenpark om tot rust te komen

Avonturenpark Ramoa aan het Klockesjönmeer bij Ramkvilla is er gelukkig ook voor de niet-extreme-sporters onder ons. Voor ons dus. Er is groepsaccommodatie (een tipi met een vlonder rondom waar heus best veel matrassen op passen), twee zespersoons rode huisjes (torparstugor) en een super-camperplek voor één camper, inclusief sauna. Als er meer campers komen kunnen die ook terecht, maar dan iets geïmproviseerder.

Uitbater Jan Evansson, roepnaam Janne, leidt ons rond en vertelt over alle mogelijkheden. Nu het zomervakantie is komen er voornamelijk toeristen, maar in de rest van het jaar ook bedrijven (als je met zijn allen in een tipi slaapt leer je elkaar vanzelf beter kennen), scholen, vrijgezellenparty’s en sporters. Het is een heerlijk vredige plek. Je kunt zo actief of lui zijn als je wilt.

Wij starten met een rondje fietsen om het meer, een route van bijna 10 km. Het is een mooie gelegenheid om onze nieuwe aanwinst uit te proberen, een Beixo elektrische vouwfiets die geen fietsketting heeft, maar aangedreven wordt via een cardanas. Geen vieze handen dus bij het in- en uitladen van de fiets. Martijn neem de e-bike, en ik de gewone Batavus vouwfiets. En ja hoor, heuvelop fietst hij mij eruit. Ik moet zelfs af en toe afstappen… We zien één hazelworm en twee slangetjes, die rustig in het zonnetje aan het opwarmen zijn. Janne stelt ons later gerust: er is één giftige slangensoort in Zweden, maar die is niet dodelijk. Slangen voelen zich plezierig op het warme gravel van de weg.

Gisteren hebben we de smaak te pakken gekregen van het kanoën, dus als we hier allerlei bootjes zien liggen, kiezen wij voor de tweepersoons kano en maken al peddelend een tochtje op het meer. Het valt mee hoe snel je vaart maakt met zo’n kano, het gaat echt goed!

Het is mooi weer, het water van het meer is een graad of 20, dus we wagen het erop en nemen een duik. Lekker fris, en het water heeft die karakteristieke geur die we kennen van meren in Frankrijk en Zwitserland. We zien wel een zwart waterslangetje zwemmen, met zijn koppie boven water en zijn lijfje eronder (zo helder is het), maar die maakt dat hij wegkomt als hij ons opmerkt. Gelukkig. Ze kunnen dan wel onschuldig zijn, we zijn toch genetisch zo geprogrammeerd dat slangen ons enigszins angst aanjagen.

Als het ’s avonds afkoelt, nemen we een bad in de hot tub die gevuld is met water uit het meer. De tub heeft de hele dag al staan opwarmen met een houtkacheltje, en nu is het water ongeveer 39 graden. We zijn in Zwitserland wel eens in een warm bubbelbuitenbad in een zwembadcomplex geweest, maar dit is van een heel andere orde. Dit is zooo fantastisch. De buitenlucht, het uitzicht, de vogels en dan dat heerlijke warme water. In de verte zie en hoor je wel wat mensen op het terrein, maar verder zitten we helemaal alleen. Ik vond hot tubs altijd wat overdreven. Nu niet meer. Ik ben om.

Vandaag gereden: 113 km

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *